In de dynamische wereld van duurzame energie speelt de zonnepanelen omvormer een cruciale rol in het efficiënt omzetten van zonlicht naar bruikbare elektriciteit. Voor het MKB, dat steeds meer de overstap maakt naar groene energie, is het begrijpen van de verschillende soorten omvormers en hun toepassingen essentieel. In deze blog zullen we dieper ingaan op zonnepanelen omvormers, met aandacht voor de technische details en wanneer elk type omvormer van pas komt.
Voordat we in de technische details duiken, is het belangrijk om te begrijpen wat een zonnepanelen omvormer eigenlijk doet. Zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC), terwijl onze huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet wisselstroom (AC) nodig hebben. De omvormer heeft als taak om deze gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom, waardoor de opgewekte energie direct in het net kan worden geïnjecteerd of intern in het bedrijf kan worden gebruikt. Zonnepanelen worden over het algemeen verbonden met het elektriciteitsnet dat een continue wisselspanning van 230 volt levert. Hierdoor is de opgewekte zonne-energie een aanvulling op de elektriciteit van het net, en vice versa.
Omvormers voor zonnepanelen zijn er in verschillende configuraties, en ze kunnen worden onderverdeeld in enkelfasige en driefasige omvormers, afhankelijk van de aard van het elektriciteitsnet waaraan ze zijn aangesloten. Een enkelfasige omvormer wordt veel gebruikt in huishoudens en een 3 fase omvormer voor zonnepanelen vind je vaak terug in de commerciële of industriële omgeving. Welke configuratie voor jou werkt vraag je na bij een installateur.
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen omvormers op de markt, elk met specifieke kenmerken en toepassingen. Welke soort de beste omvormer voor zonnepanelen is, hangt heel erg af van jouw specifieke situatie. Er zijn drie belangrijke soorten omvormers voor jouw bedrijf:
String omvormers
Dit type omvormer is geschikt voor installaties waar alle zonnepanelen op één string (serieel geschakeld) zijn aangesloten. Om hoeveel strings het gaat, hangt af van de energievraag. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld twee strings van zes panelen aan te sluiten op één omvormer, maar het is mogelijk om dit bij te stellen naar beneden. We noemen deze schakeling een serieschakeling. Deze omvormer is vooral geschikt als een groep zonnepanelen dezelfde zon oriëntatie heeft en er geen schaduw valt op één van de panelen.
Voor huishoudens en bedrijven met panelen die in verschillende oriëntaties of schaduwrijke gebieden zijn geplaatst, zijn micro-omvormers een uitstekende keuze. In plaats van één omvormer voor het hele systeem, heeft elk zonnepaneel zijn eigen micro-omvormer of optimizer. Dit minimaliseert de impact van schaduw- of prestatieproblemen op andere panelen. We noemen het gebruik van deze omvormers een parallelschakeling. Ook is het mogelijk om de panelen in verschillende zonorientaties te plaatsen, om de hele dag energie op te wekken. Op de foto hieronder zie je de individuele micro-omvormers op het dak.
Hybride omvormers, ook wel smart-omvormers genoemd, bieden de flexibiliteit om zowel met zonnepanelen als met een batterijsysteem te werken. Voor het MKB kan het opslaan van overtollige energie in accu een strategische zet zijn. Hybride omvormers maken dit mogelijk en zorgen voor een betere energiebeheersing. Er moet hierbij rekening gehouden worden met een grote investering die bijna niet terugverdiend kan worden door zonne-energie alleen.
De overweging van een accu in combinatie met een hybride omvormer is vooral aan te raden wanneer het de productie verhoogt. Stel je kunt je omzet verhogen met 10% door de aanschaf van een nieuwe oven die niet meer op je huidige aansluiting past, dan helpt dit mee met de terugverdientijd van de accu. Ook is het mogelijk, los van de zonnepanelen, om met dynamische tarieven stroom af te nemen in het laagtarief en dit op te slaan.
Stel, een bedrijf laat 50 panelen van 410 Wp per stuk installeren. De opbrengst hangt af van de locatie en oriëntatie van de panelen, panelen met zuidoriëntatie leveren bijvoorbeeld meer zonuren op dan panelen met noordwest oriëntatie. In Nederland rekenen we vaak met een gemiddelde van 850 vollasturen per jaar. Het aantal vollasturen geeft aan gedurende welke periode de energiebron daadwerkelijk op vol vermogen energie heeft gegenereerd.
Het totale jaarlijkse energiepotentieel kan worden berekend met de formule:
Dus, met 50 zonnepanelen van 410 Wp, zou dit zonnepaneelsysteem naar schatting jaarlijks ongeveer 17.500 kWh aan elektriciteit produceren. Door het vermogen van jouw zonnepaneleninstallatie in te vullen kom je erachter wat het potentieel van jouw zonnepanelen is.
De kostprijs van een omvormer voor zonnepanelen wordt voornamelijk beïnvloed door het type omvormer, de kwaliteit van het apparaat en de capaciteit die het kan verwerken. Deze prijs komt bovenop de uitgaven voor zonnepanelen, maar vaak bundelt een vakman dit tot een algehele prijs. Omvormers vertegenwoordigen doorgaans ongeveer 15 tot 20% van de totale kosten. Hieronder vind je een schatting van de gemiddelde prijzen van omvormers voor zonnepanelen.
💡De prijs in combinatie met het vermogen kan sterk verschillen per merk en installateur, zorg dat je meerdere offertes opvraagt voor je de keuze maakt.
Nu je weet hoe zonnepanelen omvormers werken, is de volgende stap het installeren van de zonnepanelen. Met de installatie van zonnepanelen maak je grote stappen op het gebied van verduurzaming. Echter, er zijn meer manieren om drastisch geld te besparen op je elektra en gasrekening. Bij EnergiePartners kun je energie besparen op kantoor met doelgericht advies. Het doel is hierbij om jou te voorzien van de kennis en hulpmiddelen die je nodig hebt om je energieverbruik te verminderen, daardoor je energiekosten te verlagen en zo minder CO₂ uit te stoten.
We kijken met je mee naar jouw volledige energieplaatje. Er komt een adviseur op locatie om alle installaties te bekijken; van verwarming, tot ventilatie, tot isolatie. Samen stellen we concrete, haalbare doelstellingen op zodat je uiteindelijk een realistisch besparingsplan hebt.
Dit besparingsplan vind je terug in een alles-in-één platform, waar je niet alleen je besparingsopties ziet, maar ook inzicht krijgt in je verbruiken. Door de grafieken af te lezen zie je precies wat er dag tot dag in jouw onderneming gebeurt. Zijn er onverwachte verbruiken of neemt het verbruik opeens veel toe? Dan laten we je dit meteen weten. Zo voldoe je aan de wetgeving, druk je je energiekosten en help je mee aan een betere wereld.
Of je nu een mkb'er bent, een onderneming met meerdere vestigingen of een partner, we ondersteunen je graag. Heb je interesse in een op maat gemaakt advies? Neem gerust contact met ons op voor ondersteuning. Onze accountmanager Fulco staat voor je klaar. Plan direct een online kennismaking in, bel +31 (0)30 207 40 70of mail f.barth@energiepartners.com