De informatieplicht energiebesparing; onderdeel van de Wet Milieubeheer

Wat is de Wet Milieubeheer?

De informatieplicht energiebesparing is voor veel ondernemers geen nieuw begrip. Sterker nog: deze term wordt steeds belangrijk binnen het bedrijfsleven, met name het MKB. De informatieplicht energiebesparing is een onderdeel van de Wet Milieubeheer. Deze belangrijkste milieuwet van Nederland is sinds 1993 in het leven geroepen om ons milieu te beschermen. Een fundamenteel onderdeel van deze wet is energiebesparing. Om te zorgen dat bedrijven rendabele energiebesparende acties uitvoeren is er de energiebesparingsplicht. Deze plicht geldt wanneer je als bedrijf of instelling jaarlijks meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 gas verbruikt. De maatregelen hebben een terugverdientijd van vijf jaar of minder.

Het verschil tussen de energiebesparingsplicht en de informatieplicht energiebesparing

Helder: er is dus een energiebesparingsplicht. Maar wat is dan de informatieplicht energiebesparing? Het klinkt bijna hetzelfde, maar het is tóch anders. Bovenop de energiebesparingsplicht is er namelijk de informatieplicht energiebesparing. Laatstgenoemde stelt dat plichtige ondernemingen uiterlijk 1 juli 2019 hadden moeten rapporteren welke energiebesparende maatregelen er zijn uitgevoerd. De deadline is verstreken, maar nog niet alle bedrijven hebben hun rapport ingediend. Dat is ook logisch. Als ondernemer ben je druk zat met ondernemen. Maar de informatieplicht energiebesparing is niet enkel een ‘moetje’; het levert je ook veel op!

Het voordeel van de informatieplicht energiebesparing

Een plicht klinkt negatief. Nog iets wat moet. Begrijpelijk dat je wellicht zo tegen de informatieplicht energiebesparing aankijkt. Wij overtuigen je graag van het tegendeel. Deze plicht kan namelijk in je voordeel werken. Door energiebesparende maatregelen te treffen voldoe je niet alleen aan de Wet Milieubeheer, je kunt ook nog eens veel geld overhouden. Geld die je in je onderneming kunt stoppen. Vaak bestaat energiebesparing uit laaghangend fruit. Dit levert dus opbrengsten op zonder veel te moeten investeren. Wil je het grootser aanpakken? Dan kunnen deze opbrengsten weer dienen als investering voor grotere energiebesparende maatregelen. Hier pluk je later de financiële vruchten van. Daarnaast ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu. Echt pure winst dus.

Aan de slag met de informatieplicht energiebesparing

Wil je met jouw onderneming optimaal energie besparen? EnergiePartners helpt je graag bij het voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Wij dienen hierbij als jouw onafhankelijke adviesbureau. Meld de onderneming bij ons aan en wij koppelen een van onze energieadviseurs aan jullie. Hij of zij komt vervolgens langs voor een gebouwgebonden energiescan. Tijdens deze scan nemen we alle erkende maatregelen mee. Is de scan uitgevoerd? Dan koppelen we direct alle data aan de EnergiePlanner: jouw online energiebesparingstool. Met deze tool heb je 24/7 inzicht in het meest actuele energieverbruik, de investeringen, terugverdientijd en wat het besparen oplevert: zowel in CO2-vermindering als in opgeleverde euro’s!

EnergiePartners helpt je!

Wil je direct starten met energie besparen? Of heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

© 2023 EnergiePartners | Alle rechten voorbehouden Algemene voorwaarden | Privacyverklaring