Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Lars vertelt... de waarde van energiemonitoring

10 jun. 2021

Energiemonitoring is een onmisbaar onderdeel van de energietransitie. Het geeft ondernemers grip op het daadwerkelijke energieverbruik. Ook geeft energiemonitoring inzicht in wat goed gaat én wat beter kan. Hiermee is het een belangrijk stuurmiddel voor energiebesparing. Niet voor niets hecht EnergiePartners er veel waarde aan. En steken we er veel tijd en energie in.

Wat is energiemonitoring?

Energiemonitoring is het uitlezen van het stroom-, gas- en warmteverbruik van een gebouw. Hiervoor heeft het gebouw slimme meters nodig. Het verbruik wordt tot 96 keer per dag vastgelegd; één keer per kwartier bij stroom en één keer per uur bij gas. Zo geeft het ondernemers inzicht in hun verbruikspatroon. Niet alleen over de dag, maar ook over de week en het jaar.

De waarde van energiemonitoring

Energiemonitoring is erg waardevol. We leggen je uit waarom:

  • Inzicht: ondernemers krijgen inzicht in hun energieverbruik. Energie is er wel, maar het is niet waarneembaar. Je hoort, ruikt, proeft of ziet het niet. Daarom moet het in beeld gebracht worden. Stelt een ondernemer zelf energieverspilling vast? Dan is de drang om hiermee aan de slag te gaan het grootst.
  • Optimalisatie: energiemonitoring is een belangrijk hulpmiddel voor de optimalisatie van het energieverbruik van bedrijven. Onze energieadviseurs helpen hen daarmee. Zij zijn gespecialiseerd in data-analyse en het optimaliseren van het energieverbruik van bedrijven.
  • Resultaat: of het nou gaat om verminderde CO2-uitstoot of om de geldbesparing; het meten van het energieverbruik is de meest directe manier om het resultaat van energiebesparing te bepalen. Dit is niet alleen belangrijk voor ondernemers, maar bijvoorbeeld ook voor gemeenten met concrete duurzaamheidsdoelstellingen.

Praktijkvoorbeeld: De Vries Welding B.V.

Dat energiemonitoring belangrijk is blijkt bij De Vries Welding B.V. – kwaliteitsproducent laswerkzaamheden en metaalbewerking uit Groot-Ammers. In één van hun hallen monteerden zij een elektrisch heatelement in het boilervat, zodat het water in het systeem ’s nachts niet teveel afkoelde. Financieel manager Lennard Muilwijk vertelt: “de verkoper van het heatelement vertelde ons dat dit een paar tientjes per maand kostte. Door ons energieverbruik te monitoren kwamen we erachter dat dit niet klopte; het heatelement zorgde voor een hoog constant stroomverbruik. Eigenlijk kostte het enorm veel stroom”.

Eenmaal bekend is het heatelement uitgeschakeld en gedemonteerd. Sindsdien is het stroomverbruik van De Vries Welding B.V. flink gedaald. Dit is vooral goed te zien aan het energieverbruik in de nacht. Al met al scheelt hen dit €350 aan energiekosten per maand!

Energiemonitoring: er komt veel bij kijken

Het klinkt wellicht eenvoudig, maar in de praktijk is energiemonitoring best complex. Er wordt – zowel bij stroom als bij gas – onderscheid gemaakt tussen grootverbruikers en kleinverbruikers. Meetbedrijven meten het energieverbruik van grootverbruikers, terwijl netbeheerders het energieverbruik van kleinverbruikers meten. Als bedrijf heb je dus al snel met meerdere partijen te maken. Deze splitsing levert extra drempels op. Bijvoorbeeld als een bedrijf grootverbruiker is voor stroom en kleinverbruiker voor gas. De gasmeter kan dan niet zomaar worden uitgelezen. Ruim 30 procent van de bedrijven heeft hiermee te maken. Daarnaast komt het veelvuldig voor dat meerdere bedrijven samen één meter delen of dat één bedrijf meerdere meters heeft.

Flinke update achter de schermen

Energiemonitoring is de toekomst. We zijn dan ook druk bezig om ons hier verder op voor te bereiden. Na een jaar lang hard werken heeft ons ontwikkelteam een nieuwe meterdatastructuur gelanceerd. Onze klanten merken hier niet direct iets van – wat ook de bedoeling is – maar door deze vernieuwde structuur is ons platform veel beter voorbereid op de toekomst. Softwareontwikkelaar Dennis Eijpe benoemt de volgende voordelen:

  • “De data is betrouwbaarder. Onze bronnen leveren de meetdata niet altijd foutloos aan. Soms ontbreekt er bijvoorbeeld data of worden er negatieve waardes verstuurd. Met de nieuwe meetdatastructuur gaan we hier nog beter mee om.
  • We kunnen complexe structuren van meerdere meters beter aan. Niet alleen de hoofdmeter van een gebouw kunnen we uitlezen. Ook is het nu mogelijk om direct een apparaat te meten. Denk aan zonnepanelen, een laadpaal of een machine.
  • Andere energietypen – zoals benzine en diesel – kunnen we ook uitlezen. Zo monitoren we niet alleen het gebouwgebonden energieverbruik. Ook het verbruik door transport nemen we mee.
  • Het werk van collega’s is gemakkelijker geworden. Met de verbeterde structuur kunnen zij gemakkelijker meetdata najagen; netwerkbeheerders en meetbedrijven achter de broek aanzitten. Hetzelfde geldt voor het opsporen van eventuele fouten.

Daarnaast automatiseren we onze analyses stap voor stap. Momenteel werken twaalf studenten van de Universiteit Utrecht aan automatische patroonherkenning.”

Energiemonitoring en de toekomst

Wij zijn klaar voor de toekomst! Wij verwachten dat energiemonitoring de komende jaren alleen maar zal toenemen; het neemt een belangrijkere rol in bij de energietransitie. Dit onderkennen steeds meer partijen. Bovendien wordt energiemonitoring steeds beter en goedkoper. Eén ding is zeker: wij doen mee én blijven ons ontwikkelen. Dit doen we al sinds 2012 en ook in de toekomst blijven we dit doen!

Meteen actie ondernemen?

Wil je inzicht in je energieverbruik en gericht stappen zetten? Neem dan contact met ons op. Mail naar operations@energiepartners.com of bel 030 207 40 70. We helpen je graag verder!

Terug
EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.