Over ons 
EnergiePlanner 
Diensten 
|
Boek een Demo 📅
 
Over ons 
Wie zijn wij
EnergiePlanner 
Diensten 
Nieuws
Contact
Werken bij
Login
Boek een Demo 📅
+31 (0)30 207 40 70

Informatieplicht energiebesparing | EnergiePartners legt het uit!

Wat is de informatieplicht energiebesparing?

Als ondernemer heb je misschien al gehoord van de informatieplicht energiebesparing voor bedrijven. Wie weet hoor je dit pas voor het eerst. Wij leggen je graag uit wat deze plicht inhoudt. De informatieplicht energiebesparing is een onderdeel van de Wet Milieubeheer. Een wet om het milieu te beschermen. Een belangrijk onderdeel van deze wet is energiebesparing. Een bedrijf is verplicht om rendabele, energiebesparende acties uit te voeren. Zijn er Erkende Maatregelen van toepassing op jouw organisatie? Voer deze acties dan uit en geef dit op tijd door aan de overheid. Vermeld ook welke acties er nog op de planning staan.

Waarom is er een informatieplicht energiebesparing?

Nederland heeft haar energiedoelstellingen vastgelegd in het Energieakkoord. We lopen achter op deze doelstellingen. Om stappen te zetten, wordt de politieke druk groter. Onder deze druk is er strengere handhaving op de wettelijke verplichtingen ontstaan. De overheid zet steeds meer ambtenaren in en scherpt de verplichtingen aan. Dit heeft consequenties voor jouw als ondernemer. Voldoe je niet (op tijd) aan de informatieplicht energiebesparing en volg jij de wettelijke verplichtingen niet op? Dan kun je een fikse boete krijgen.

Wat zijn de Erkende Maatregelen?

Voor 19 branches gelden er zogeheten ‘erkende maatregelen voor energiebesparing’. Dit zijn lijsten met energiebesparingsacties die rendabel zijn voor organisaties binnen die branche. De erkende maatregelen moeten uitgevoerd worden en zijn over het algemeen binnen vijf jaar terugverdiend. Dit maakt de acties rendabel. De erkende maatregelen dienen als handvat voor handhavers. De handhaving van de Wet Milieubeheer gaat via de overheid. Per 1 januari 2019 is er sprake van omgekeerde bewijslast. De verantwoordelijkheid om aan te geven wát je precies voor maatregelen doorvoert ligt bij de ondernemers zelf. Voorbeelden van erkende maatregelen zijn:

  • Registreren en monitoren van het elektriciteits- en aardgasverbruik via een onderzoek van afwijkingen en treffen van maatregelen
  • Het beperken van warmte- en koude verlies via de buitenmuur
  • Opstarttijd van de Cv-installatie regelen via buitentemperatuur en interne warmtelast
  • Beperken van geïnstalleerd vermogen accentverlichting

Voldoen aan de informatieplicht energiebesparing

Wil jij eenvoudig voldoen aan de informatieplicht energiebesparing? EnergiePartners helpt je daar graag bij. Onder andere via onze online energiebesparingstool de EnergiePlanner. Met deze tool krijg jij grip op de energiesituatie van jouw onderneming. Wij vertalen de erkende maatregelen naar to the point acties. Deze zijn concreet en eenvoudig te begrijpen. Zo kun je direct aan de slag.

'Aan de slag met energiebesparing? Start nu! '

Wij helpen je graag om te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Neem gerust contact op. Fulco Barth staat voor je klaar via +31 (0)30 207 40 70 of f.barth@energiepartners.com

EnergiePartners maakt jouw zakelijk energieverbruik inzichtelijk en geeft je duurzame oplossingen voor nieuwe besparingen.
Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.
Menu
Home
Over ons
EnergiePlanner Basic
EnergiePlanner Plus
Ik ben van een commercieel bedrijf
Ik ben van de overheid
Ik ben op zoek naar software
Nieuws
Contact
Werken bij
Sitemap
Nieuwsbrief
Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lid van FedEC en ondertekenaar van het Paris Proof Commitment.